Загальна кількість переглядів сторінки

четвер, 28 квітня 2016 р.

           Громадській контроль при підготовці та проведенні районного та обласного етапу  Всеукраїнської гри "Джура" на відповідність Методичним рекомендаціям про проведення фінальних етапів.


           Звернення фахівців та небайдужих: Анатолій Грива
 до Загальнодержавна виховна програма з національно-патріотичного виховання
               Шановні друзі, дивлячись на цьогорічні заходи, які проводяться в країні в рамках I Районного етапу гри "Джура", запрошую, пропоную і прошу всіх провести самостійну інспекцію цих заходів на предмет відповідності їх організації і проведення Положенню про гру і Методичним рекомендаціям про проведення фінальних етапів. Я підтримую всіх громадян, які пишуть, що вже досить нам формалізму у питаннях виховання молодих громадян. 
Виховання і вишкіл мають бути якісними, і це мають робити справжні фахівці, і такий стан повинні забезпечувати всі школи і всі органи освіти. Діти мають нарешті отримувати від шкіл і відділів освіти якісні освітньо-виховні послуги.
        Тому спробую дуже коротко прописати, що таке табір фінального етапу гри "Джура". Кожен, хто відвідає I чи II фінальні етапи гри, керуючись цим описом, зможе самостійно визначити, що він бачив. Особливо запрошую до цієї акції батьків дітей, що беруть участь у зазначених заходах. Кожен зможе для себе визначити, чи це був табір гри "Джура", як це рекомендовано Указом Президента України, відповідними Наказами МОН і метод.рекомендаціями, чи щось інше, як це бачать керівники відділів освіти.
Пропоную результати Ваших спостережень направляти новому Міністрові освіти Лілії Гриневич, якій Ваші думки, висновки та пропозиції дуже знадобляться для якісного проведення реформ середньої освіти.

         Табір I, II, III фінальних етапів гри "Джура" (як це має бути по- справжньому):
1. Наметовий табір на місцевості. Діти в цьому таборі живуть весь час, ночують, табором управляє таборова старшина, учасники самі себе охороняють, тут вони харчуються, тут з ними проводяться виховні заходи. 
Табір районного рівня відбувається протягом 3-5 днів, обласного - 5-7 днів, всеукраїнського - 10-12 днів.
На території табору має бути підготовлено: місце для шикування в колі, щогли для прапорів, озвучка. Підготовлені території для штабу, для занять, харчування, вмивання. 
2. Адміністрація табору: таборова старшина добре підготовлена з чітким знанням і виконанням своїх обов'язків (отаман, осавул, хорунжий, бунчужний, обозний, писар), судді та вихователі, які проводять виховні заходи з учасниками. 
3. Виховна система включає: екскурсії, презентації, зустрічі, концерти, гутірки біля ватри, етно-дискотека.
4. Вишколи: вранішня руханка, загартування, походи, орієнтування, купання, охорона своїх наметів і табору, вишкіл у військовій частині та бойова стрільба на полігоні, виживання, маскування, теренова гра, тактична військова підготовка, оперативна медицина, трайкбол або лазертак.
5. Змагання роїв (10 видів).
6. Паради, церемоніали з нагоди відкриття та закриття окремо для фінального етапу у публічному місті чи на знаковому історичному місці та окремо для табору в самому таборі. Нагородження переможців змагань. 
7. Добре підготовлені рої-учасники (одягнені та взуті), яким пояснили, куди вони приїхали і що на них чекає в таборі.

     Табір гри "Джура" - це не "самодіяльність" начальника органу освіти, а це колективна праця районного чи обласного штабу гри, до складу якого з правом голосу і правом впливати на кінцеві рішення входять поряд з працівниками освіти і працівники органів молоді та спорту, культури, військоматів, громадських організацій, ТСОУ, батьків та ін. Очолюють такі штаби гри заступники голів ОДА чи РДА, а краще - особисто голови ОДА чи РДА.
Бажаю всім успіхів у цій роботі!

Немає коментарів:

Дописати коментар